Monstersgame

Monstersgame är nog det mest utspridda spelen av alla just nu. Med massor av spelare och de flesta av en ras. Detta är spelet där Vampyrer och Varulvar kämpar mot varandra! Det går förstås ut på att bli så stark och rik som möjligt. Det finns många olika sätt att skaffa sig rikedomar på. Det lättaste men drygaste sättet är att jobba på kyrkogården. Det ger dålig betalning i början men man får i alla fall in pengar. Sen kan man ge sig ut på jakt (kostar 10 guld) bra dagar kan man tjäna in mycket på jakten och andra dagar nästan inget alls. 

Man kan även ge sig på varulvar dock är det väl lite riskabelt att göra i början. Men det lättaste sättet att få pengar/guld är att sprida ut sin egen medlemslänk. För varje gång någon klickar på länken blir du några guld rikare och dessutom samlar du på dig några extra liter blod. För pengarna kan man sen köpa ett husdjur/väktare, vapen, rustningar eller bygga ett eget hus. 

Adress: www.monstersgame.se 

Human Age

Human age skulle nog ses som ganska tråkigt spel hos de flesta. Det är det väl egentligen också. Men ändå på något sätt ett roligt spel. Man får en egen stenåldersmänniska som man ska ta hand om på bästa möjliga sätt. Köpa ett vapen åt det i affären och sen låta det jaga byten som sen går att sälja. Det är bara level ett som är på stenåldern. När man har klarat alla delmoment, som till exempel bygga en hydda, lära sig göra upp eld, och fått 80/80 i styrka går man över till level två. Så småningom går det nog hur långt som helst.

Spelet är väldigt nytt ännu så länge har funnits i mindre än ett år och ännu så länge har ingen tagit sig över nivå två. Det kan vara ett väldigt svårt spel att komma in i. Men man gör det efter ett tag. Spelet är enkelt. Man behöver i stort sätt bara vara inne en gång per dag. Och då matar man sin människa med både mat och godsaker (för att få upp moralen), säljer eventuellt byte som ens människa jagat under dagen och tar hand om sår som kan ha uppstått. 

Adress: www.human-age.com 

Nationstates

Detta känns som helt, helt fel tidpunkt att testa detta spel. Det verkar vara något alldeles otroligt tråkigt. I korta drag ska man skapa en stat och göda upp den så att den blir, gissa... Så stor och kraftfull som möjligt. Booooring!

Adress: http://www.nationstates.net/

Gaia

Jag vet inte riktigt hur jag ska börja med att beskriva spelet. Det är stort, över 70000 personer online när jag kom dit runt 5 på morgonen x'D Fast det beror antagligen på att spelet förmodligen är japanskt eller likn. Anime/Manga är nog ett bra ledord för spelet. Man skaffar sig en figur som man fritt får bestämma utseende på, sen ska man utföra uppdrag för att komma vidare i spelet. Och ehm.. Jag är inte speciellt förtjust i det där "sailor moon" aktiga förnärvarande. Men jag tror säkert att det skulle vara ett kul spel för insatta.

Adress: http://www.gaiaonline.com


PowerPets

Ett spel där man adopterar sina första djur och sen så småningom blir uppfödare. Själv förstår jag mig inte på spelet i fråga. Men jag hinner inte skriva så mkt mer om de här, en smula tråkiga spelet. Nån annan kanske behagar pröva det, men om inte annat så uppdateras inlägget senare.

Adress: http://www.powerpets.com

Dinoparc

Detta spelet förstår jag mig inte alls på, det till trots att det finns en engelsk version (franskt från början) av spelet som jag kör flitigt på. Man börjar i alla fall med att köpa sin dinosaur och går runt i dinovärlden. Sen utgår jag ifrån att spelet håller det vanliga konceptet - bli stor, stark, (känd), kämpa/slåss och bli bäst helt enkelt... [Hade vart kul om något spel avvek från denna trenden och körde med ett eget koncept]. Vid närmare eftertanke så är nog spelet japanskt ursprungligen, men det hade knappast stor betydelse när min snäckdino vann över en apdino ^^,

Adress: http://en.dinoparc.com

PonyIsland

MyLittlePonys ^______^ Detta spel är det perfekta för de som älskar mylittleponys. Man börjar med att ta hand om en egendesignad ponny när man registrerar sig, sen ska man hålla den vid liv och få den att växa. Det går även att köpa och sälja ponnyer, samt avla på dem, spelet använder sig av genetik så det kan bli kul att se hur avkomman kommer att se ut.. Till min stora överförtjusta förvåning får man lite över 1000 i spelpengar för varje dag man loggar in, kanske det bara är ett nybörjar fenomen, men ändå ganska trevligt. Det dåliga med spelet är att det bara fungerar fullt ut i internet explorer.. Men och andra sidan så finns språkinställningen svenska, så det väger upp!

Adress: http://ponyisland.net

Sokker

Detta är det första sportspelet som jag ska ta mig in på. Layouten är inte mycket att hurra för, men det kan man ju knappast räkna med på en sån sida. Jag kan inte mycket om sport, speciellt inte fotboll - som detta spelet handlar om. Men kan tänka mig att de som är insatta i sporten kan tycka detta spel är kul att spela. Man kan köpa och sälja spelare, anställa tränare med mera. Språkinställning på svenska finns.

Adress: http://online.sokker.org

A Virtual Horse

Ännu ett spel som man inte förstår sig på, väldigt b. Och inte rätt tillfälle att testa detta spel, dessutom fungerar det inte i opera. Får testas när jag kör på IE eller firefox. Om inte någon annan erbjuder sig att testa spelet x)

Adress: http://www.avirtualhorse.com

Horseisle

Detta spelet är ett av de många spel som jag inte förstår mig på alls. Att det är ett hästspel det förstår jag också x'D Men själva upplägget. Det är ett webbläsarspel, men ändå kanske inte. Huvudsidan använder man bara som arkiv nästan och själva spelet utspelar sig i en animerad ruta (flash? shockwave?). Jag kommer inte vidare i spelet, men när man väl gjort det och förstår sig på spelet så är det säkert jätte roligt. Annorlunda om inte annat, emellertid är det väldigt svårt och ointressant att registrera sig då man får svara på diverse olika frågor som bevisar ens lämplighet att bli medlem. Och i egenskap av någon som nästan aldrig orkar läsa vad som står på hjälpsidorna så är det ingen kul process då svaren ofta står där.

Adress iaf: http://horseisle.com/

Gladiatus

image2
screenshot från spelet

Utåt sett är detta mitt drömspel, grafiken är så man nästan får ögonorgasmer eller åtminstone layouten, men jag är ju som jag är dvs grafiknörd. Spelmässigt sett verkar det väldigt enkelt. Man tränar sig själv, krigaren, till att bli så bra som möjligt. Man värvar folk för att få mer pengar och förmodligen makt. Man kan också arbeta i stallet för att få mer pengar, pengarna behövs för att man ska kunna träna sig. Helt uppenbart är spelet baserat på Gladiator filmen. Men det gör bara spelet lite mer speciellt än merparten av de andra spelen som jag hunnit testat. Rekomenderas!

Adress: http://s3.gladiatus.com

The Five Pillars

Detta verkar åtminstone utåt sätt vara ett fantasyspel. Det verkar vara ett väldigt b-spel om man ska titta på grafik och upplägg. Det verkar vara litegrann som Travian fast mer stridsinriktat. För tillfället ger jag upp om spelet, det är inget för mig helt enkelt..

Adress: http://thefivepillars.org

Kingdom Of Loathing

Flummigt spel, det är iaf första tanken när man får syn på det. Textbaserat, väldigt mycket text.. Eller rättare - För mycket text. Err.. Känner att det är fel tidpunkt att testa detta. Någon annan kanske kan?

Adress: http://www.kingdomofloathing.com

Project Rockstar

Ännu ett spel med en jobbig layout, enligt spelet själva är det ett komplicerat spel. Men det är upp till bevis som gäller nu! Det är enkelt att registrera och lösenordet skickas direkt till ens mejl. Man får £50,000 att börja med i spelet. Det liknar Musicmanager väldigt mycket eftersom båda spel går ut på att man ska coacha ett band till framgång. Fast i Project Rockstar får man välja sina bandmedlemmar själv utefter deras färdigheter. Spelet är säkert mycket bättre än Musicmanager men det ger ändå en B- känsla. Dessutom verkar det vara ett spel som tar tid att spela, att man får vänta länge mellan momenten. Men det är ju precis som så många andra spel..

Adress: http://www.projectrockstar.com

PuzzlePirates

Saxad från PuzzlePirates.com
bild från puzzlepirates.com

Detta hör till en av mina personliga favoriter, men det beror kanske på att jag tycker om arkad spel och sådant. För detta är verkligen vad detta spel går ut på. För att spela det behöver man ladda ner deras programvara och extra program om datorn inte har de rätta inställningarna för att kunna spela, men allt sånt är gratis, dock lite krångligt att fixa med. Än dock anser jag att det är värt det besväret, eller i alla fall om man som sagt gillar arkadspel. Spelet går ut på att "leka" pirat eller sjöfarare åtminstone. Man spelar spel för att få pengar. Spelet har tre huvudspel och tre andra samt vip spel som dock blir tillgängliga för andra spelare någon dag i veckan. De tre huvudspelen utför man när man är på havet, segling, vattenösning och snickeri. De tre övriga är dryckesspel, svärdfight och boxning.

Adress: http://www.puzzlepirates.com

Travian

Ett för mig ännu helt otestat spel, men enligt många ska det vara ett bra spel. Det går ut på att man ska bygga upp en by/stad och göra den så stor och kraftfull som möjligt och kunna stå emot attacker från andra byar. Det verkar vara ett spel som man måste vänta väldigt länge mellan varje "akt". Men spelar man andra spel också samtidigt så skulle man ju rent tekniskt sett kunna hålla igång spelandet i flera timmar. Spelet är väldigt rent gjort och mycket enkelt att spela. Rekomenderas!

Adress: http://www.travian.se/

Unification Wars

Jag är inte mycket för den här typen av spel, så jag kan nog inte ge en så bra beskrivning av det. Men i korta slängar är det ett spel där man ska kontrollera rymden genom att kontrollera planeter som man köper loss, eller vad man gör o.O Och så ska man skaffa sig/bygga upp en armé och förmodligen strida med den x)

Adress: http://uc.gamestotal.com/?tft=lv27

Sandboxfarm

B-spel så det skriker om det. Det är ett sådant som bara "finns", jag skulle bli förvånad om det fanns fler än 5 aktiva medlemmar. Inte nog med det så blir man i stort sett hotad redan från start med ett trevligt "If this Rating drops to or below 30, your account(s) will be suspended. Please read about ratings to avoid this. If you drop to 0, your access will be banned from this website." men, man kan ju anta att det bara är för att rensa sidan på folk... Hur som helst går det typ ut på att man ska köpa och sälja djur, föda upp och ta hand om dem. Kanske att det skulle vara kul om man satte sig in i det, men troligtvis inte..

Adress: http://www.sandboxfarm.com

MondoCuisto

Detta är nog det skummaste spel som jag stött på, på mycket länge. Det går ut på att man ska odla; dvs föda upp snäckor (även kallat sniglar) med sallad och fukt och sen fånga in dem och tillaga dem för att sen sälja till resturanger eller liknande. Personligen blir jag ganska äcklad av spelet. Men det kanske finns någon som skulle tycka det var kul?

Adress: http://www.mondocuisto.com/?l=en

Hest

Ett lite mer seriöst hästspel från Sverige. Åldern på medlemmarna är oftast över 15år. Sidan har en känsla av  "alla känner alla" stil över sig, på gott och ont. Det går hur som helst ut på att man ska avla fram de bästa hästarna för tävling. Sidan använder sig av genetik och premierings system. Inte som alla andra spel med andra ord. Det yttre av spelet är inte så mycket att komma med, den har fått många personer att "vända i dörren", men det är ju inte utseendet som räknas, utan insidan. Detta är också en sida med låga kostnader för betalmedlemskap! Det är ett väldigt socialt spel, för att hästarna ska tränas så måste man skriva till andra medlemmar, eller till forummet som finns.

Adress: http://www.hest.se

Hipponized

Ett av de lite mer nya svenska spelen, ett spel som det dock har gått bra för. Kanske inte till medlemsantal och betalande medlemmar. Men den har det som andra svenska spel inte har. Men självklart så har sidan brister också. När man kommer in på hipponized möts man av den skrikiga rosa fägen! Men sidan är så mycket mer än en tortyr för ögonen xD Man kan avla, träna, tävla, ställa ut sina hästar, hundar, katter och kaniner. Dessutom kan man ställa ut sitt eget hem. Men brister var vi inne på ja, sidan har ingen genetik what so ever, fölen övertar mammans ras, färg, höjd och kilon. Allting kretsar kring betalmedlemskap som dock är ovanligt billigt för en sida som denna (generöst! ett stort plus i kanten för den 'bristen'!). De har ingen riktigt fungerande komunikations centra, visserligen finns det en chatt men den används inte speciellt flitigt utan de flesta använder sig av  "tjabba" där man kan skrika ut sitt meddelande för hela sidan för en liten summa pengar (virtuella kronor). För de som tycker att det är roligt att göra grafik till sina spelsidor är hipponized en bra sida för dig. Man kan göra bilder till sina hästar, lagtävlingsbilder och förstås designer till både sitt eget stall och till alla djuren.

Adress: http://www.hipponized.com

Djur

Detta är ett spel som riktar in sig på de yngsta av yngsta internetanvändare. Medelåldern på medlemmarna är säkerligen runt 9-10, men yngre så väl som äldre medlemmar finns. Spelet går ut på att man ska avla fram nya katter, hundar, kaniner och hamstrar. Det finns inget riktigt att gå på vad gäller avel utan det blir som det blir helt enkelt.  I stort sett alla djur har någon färg som riktiga djur inte skulle ha haft, till exempel finns det gröna, rosa, blåa djur. Betalande medlemmar får göra några av sina djur speciella, så att dessa får en helt ny bild. Dessa djur är mer eftertraktade av andra medlemmar än andra "vanliga djur". Men i uppfödnings synpunkt är de inte bättre än något annat djur.

Adress: http://www.djur.nu

Neopets

Ett spel som funnits till länge, passar alla åldrar. Men är man inte någon som gillar arkadspel och liknande så är det inte mycket att hänga i granen. Spelet går nämligen ut på att man ska ta hand om sina små fantasidjur, mata dem, leka med dem, läsa böcker för dem osv. Allt sånt kostar, och därför spelar man spel. Man kan spela och skicka in poängen för vardera spel tre gånger om dagen, efter det får man inte ut några pengar för besväret längre. Men det gör inte så mycket då får man helt enkelt gå över till något annat spel, för de har mängder av spel! Man kan också samla på saker, lösa uppgifter och mkt annat. Det är ett stort spel till trots, och kan vara kul som tidsfördriv. Men i långa loppet tenderar det att bli lite tradigt.

Adress: http://www.neopets.com

Howrse

Detta spelet skiljer sig lite från andra spel av den här typen. Eller det är mycket som påminner om andra men i grund och botten är det mer som moutonking, åtminstone till en början. Man börjar med att registrera sig, i samband med det får man bestämma vilken häst man ska ha. Sen får man sköta om den efter bästa förmåga och träna den. Men för att få access till hela spelet måste man ha vissa ridnivåer. Dessa får man genom att svara på hästfrågor och genom den tiden man har vart medlem. Spelet är lite svårnavigerat till en början men läser man bara igenom hjälp sidorna så kommer man förhoppningvis igång korrekt. Spelet har dessutom färdigritade bilder (och man kan inte ändra hästarnas bilder) det är ett bra och enkelt sätt att undvika stulna bilder på en sida som detta!

Adress: http://www.howrse.com

HorseLand

Detta spel är som ni hör på namnet ett spel om hästar. Det är djupt rotat, och var förmodligen ett av de första spel som skapades på internet. I alla fall i den kategorin. Så som många andra spel i samma kategori går det ut på att man ska köpa och sälja hästar (eller hundar) avla, träna/tävla. Något som HL är "känt" för så är det bilderna som flera av hästarna och hundarna där får, samt layouter som medlemmarna laddar upp. Dessa brukar ofta vara väldigt proffsigt gjorda. Sedan något år tillbaka har HL en juniorversion med ett flashspel där man kan sköta om en häst och tävla med den. Det är kanske inte så mycket att hänga i granen för merparten av människor men det kan vara ett kul tidsfördriv när andan faller på. Dessutom sänds programmet barnprogrammet Horseland på barnkanalen (eller nickelodeon).

Adress: http://www.horseland.com

MusicManager

Detta är ett spel som går ut på att man ska coacha ett band från oigenkänlighet till världsberömdhet. Man kan välja mellan 1-5 bandmedlemmar när man registrerar sig, sen gäller det att repa med sitt band. Och skriva och spela in låtar, och förstås uppträda med låtarna. Om bandet är utrustade med instrument blir de bättre snabbare än om de hade vart utan sina instrument. Nästan varje konsert tjänar man på, och man får nya fans; För pengarna kan man köpa replokaler, instrument, fordon mm. Är man VIP medlem kan man också köpa kläder och annat omstyling material till sitt band.

Adress: http://www.musicmanager.se

Popomundo

Detta är ett spel som jag har fattat väldigt mycket tycke för. Det är ett musikspel där man ska bli så känd som möjligt, det är ett strategispel men dock väldigt kul. Man registrerar sig och får välja en person ur en lista, personen blir ens nya jag på sidan. Beroende på vilket land man väljer som hemland så varierar namnen man har att välja mellan. Sidans hjälpsidor är väldigt väldetaljerade så på den fronten får spelet högsta betyg. Som ny i spelet får du hjälp av din mamma, alltså din mamma i spelet. Hon ger dig uppdrag som du ska slutföra och på så sätt lär du dig spela spelet.

Alla personer i spelet, förutom kanske mamma, är riktiga människor som styr. Men man behöver dock inte vara rädd för att stöta ihop med någon som inte talar samma språk som en själv (eller jo föresten, på forummet men där är det engelska som gäller), för spelet "översätter" det man säger eller gör till främlingar. Varje dag de tre första veckorna i spelet får man nybörjarpoäng, dessa kan man använda för att förbättra sina egenskaper, fördelaktigt så att man kan bli en kändis i spelet. Ett annat "kul" moment i spelet, det beror lite på vad man tycker är kul, är att tjejerna kan bli gravida och få barn som de får föda upp tills den dag ungen är 20 (eller lämna över vårdnaden till pappan).

Jag rekomenderar detta spel till de flesta, men det är ganska komplicerat spelmässigt sett. Och visserligen kan man läsa sig till det mesta men det är väldigt mycket att läsa så det lämpar sig kanske inte till de allra minsta.


Adress: http://www.popomundo.com

Moutonking

Detta spel är det enda någonsin som jag har stött på som har inriktning på får. Ja, du läste rätt xD Får. Detta spel är inget mer än just ett spel och det är ganska trögspelat. Så det är inget för turbobarn som vill att allt ska hända här och nu. När man blir medlem kan man välja mellan två eller tre fårsorter, vit, svart (och angora?). Det lilla lammet döps och sen är spelet igång. Du får en summa pengar att starta med men sen får du klara dig själv. De första månaderna kan vara svårt att få pengarna att gå ihop men det reder sig med tiden.

Du kan tjäna pengar på att låta lammets ull växa och sedan klippa den och sälja, eller så kan du odla hö och sälja på marknaden. Hö som odlas med bekämpningsmedel växer snabbare men du får en mindre skörd, ekologiskt odlat hö ger mer hö som kan säljas för dyrare pengar. Går du ut och går med ditt lamm så kan det hända att du plockar upp någonting på vägen, det brukar mest röra sig om blommor och flugsvampar xD Men dessa går iaf att sälja de med och få in pengar på.

När du får ditt lamm (bör det) väga 10kg, när lammet har nått 20kg går den upp till Level 2, vid 45kg kommer den upp i Level 3, 60kg är Level 4 det där då man kan betäcka sina får! Efter dräktighetstiden föds lammen, tackan går att mjölka i tio dagar och sen kommer lammet, lammet väger då 10kg och är namnlös. Spelet har också genetik som man kan följa sin avel efter.

Svart + Vit = Spräcklig
Svart + Angora = Svartangora (Nougat)
Vit + Angora = Golden
Sen finns två ras/färger till men de måste man ha väldig tur för att lyckas få till. Alla basdjuren kan bära på genen men det är 50% chans att de bär på genen som att de inte gör det.

När lammet går upp i level 2 kan man välja mellan tre olika egenskaper som man vill att ens lamm ska ha, men man får bara välja ett av dem. Studerande lamm, Socialt lamm och Stridslamm. Enklast är nog studerande lamm, sociala är lätta tills de inte klarar kriterierna för level 4 xD Stridslamm måste vara med i strider (inte så farligt som det låter).

Spelet är gjort av fransmän och grundspelet är nog på franska eftersom det ibland kommer upp förklaringar på olika produkter på marknaden till exempel som är på franska. Men det är inget man behöver bry sig om egentligen. Det finns i flera olika språk versioner; engelska, tyska, spanska, italienska och två olika franska språk(?) XD Och det är helt gratis att spela, och precis som de flesta andra spel kan man om man vill köpa uppgradering på spelet. Men det har då jag aldrig gjort och kommer inte heller att göra det x). Egenentligen behöver man bara vara inne en gång om dagen och mata sina djur eller städa ur deras hus och klippa ullen, så eller skörda. Men allt som allt tar det väl 5min om dagen x'D Men trots allt, om man orkar hålla ut och spela det länge blir det kul =>.

Adress: http://www.moutonking.com

Marsvinsspelet

Som det hörs på namnet är detta ett spel om marsvin. Spelet är helt gratis och på svenska. Det bästa med spelet är att alla bilderna är ritade och därför är det omöjligt att ha stulna bilder på sina djur. Men detta betyder också att inte alla marsvin har fått bilder ännu eftersom vissa färger är svåra att rita och vissa raser finns knappast i verkligheten även om de är en genetiskt möjliga att framställa. Genetik ja, spelet följer riktig genetik - och de som ännu inte har fått läsa det i skolan ni kommer få göra det så småningom. Och det är ju mycket roligare att lära om det är som sagt roligt, och vad är roligare än ett spel?

Spelet går ut på att man ska avla fram de marsvin som är bäst på utställning. När man väljer avelsdjur kollar man på deras poäng, deras föräldrars poäng och eventuell avkommas poäng. Utställningspoäng är viktig att hålla kollen på också. Mer än så tänker jag inte avslöja för det är en stor del i processen att framställa de allra bästa djuren =>

Alla medlemmar får 1500kr (fiktiva) varje vecka som de kan spendera hur man vill. Nya djur kanske? Utställningsanmälan? Mat till djuren? Nya kullar..? Som sagt man får fria händer. Ett marsvin kostar mellan 1-4000kr, marsvin från omplaceringshemmet kostar 300kr. Att avla kostar 100kr per kull. Utställningsanmälan kostar numera bara 5kr/djur och en portion mat som varar en dag kostar 10kr (vilket är ganska mkt om man har mycket marsvin).

En dag i verkligheten är en månad i spelet och när marsvinen är mellan 0-5 månader gamla går de inte att avla med, däremot kan man ställa ut dem. Från 5 mån till 48 mån kan man avla och ställa ut marsvinen sen pensioneras de, man kan ha de kvar om man vill men det är nog sällan man har kvar de så länge x) En hona är dräktig 2 dagar innan ungarna kommer och sen tar det två dagar igen innan hon är i kondition igen för att paras om. De får mellan 1-5 ungar vanligtvis.

Maten kostar som sagt 10kr per enhet som det heter. Men när ett marsvin har 20 i hunger skickas den till omplaceringshemmet dagen efter, så vill man ha kvar sina marsvin är det stor idé att mata dem. Men man behöver inte ha de nermatade jämt om man inte ska åka bort eller så x) Det kan vara idé att mata sina avelshonor dock eftersom de är dräktiga då och då och ungarna kommer vara hungriga när de föds om mamman vart hungrig under dräktighetstiden.

Spelet startas om en vecka efter att ett marsvin med 90p har fötts. Detta tar ganska lång tid att genomföra. Speciellt eftersom spelet just startades om. Som nybliven medlem får man två gratismarsvin ur djuraffären. Och varje medlem får bara ha två konton, delar du dator med någon annan vet jag inte riktigt hur man gör, men ni får i sådana fall mejla sidans ägare Sus/Susbus om det inte står i informationshjälpen någonstans på sidan.

Adress: http://www.marsvinsspelet.com


Övrigt om spelet & speltaktik:
Har börjat tycka att man min uppfödning sitter fast i samma vanor. Det går inte alls lika bra som i förra versionen av MS. Vilket är jäkligt trist, för det är skojj att ligga på topp i det spelet =>.. Iaf försöker jag skräddar sy en ny linje inom någon ras. Antagligen texel eller merino eftersom jag föder upp dem båda.

Egentligen finns det väl inte så mycket diskusions underlag här men tja ändå. Så här är min strategi i alla fall (och det är ganska dumt att sprida ut den men whatever).

Texel och Merino är i princip samma ras, de är långhåriga och krulliga, det enda som skiljer dem åt är att merino har en virvel i pannan. Sheltie och Cornoet är i princip samma ras de med, de är långhåriga men släthåriga och samma sak där så har Coroneten en virvel i pannan. Self och Crested är också dem i princip samma ras, de är korthåriga och släthåriga, det enda som skiljer dem åt är att Cresten har en virel i pannan. Rex och Crested rex är typ samma ras, för crested rex är ingen egen ras. Men i alla fall de är strävhåriga, men crestrexen har förstås en virvel i pannan.

Och vart vill jag komma med detta? Jo så här är det, Sheltie och Texel ÄR samma ras, fast texeln har Rex gener, vilket har gjort att de är krulliga. Coronet och Merino ÄR samma ras och samma sak där med Rex gener, fast i det fallet Crested Rex gener.
Sheltie är en långhårig Self, och Coronet är förstås då en långhårig Crested.

Hur får man det att hänga ihop?
De flesta marsvin på marsvinsspelet är så renavlade nu att deras gener är helt enkelriktiga. Ex tror jag inte det är många selfar som skulle producera långhårig avkomma i första generationen. Och det är här som vi kommer in i bilden.

För att få fram den perfekta Texeln eller Merinon krävs det förmodligen några av dessa inkorsningar. Ex en riktigt, riktigt bra rex, eller en riktig, riktigt bra self (fast det är jävligt dyrt så det går typ inte ändå). Hur som helst så är det inte helt omöjligt att göra så. Det enda problemet är att det skulle ta en jävla lång tid att få det att gå ihop. Men who knows, det kanske det är värt =>

En annan intressant aspekt med marsvinsspelet är tillgången eller bristen på avelsdjur. Som sagt är priset på vissa djur stort. Dock betyder inte priset att djuret i fråga är bra. Nej, nej jag har sett många skit dåliga djur för överpriser (och det värsta är när de blir köpta o.o).

Så finns det de uppfödare, ofta stora uppfödare inom rasen som producerat massvis med champions och så vidare. Om de är slösaktiga på sina tillgångar, dvs djuren som de föder upp så kan vi andra tjäna på det. Tjäna stort på det till och med (dock inte i pengar). Ett tag baserades hela min avel på sådana djur som uppfödare fött upp, ställt ut en gång och sen tagit upp för försäljning. Djuren såldes för väldigt låga summor, och när jag höll på som bäst kunde jag köpa skitbra djur för under 100kr. Det är riktigt bra affärer!

A och O på marsvinsspelet är utställningsresultaten. Det är de som bevisar hur bra ens djur är, och jag förstår mig inte på dem som inte ställer ut sina djur. För sådana medlemmar finns det. Ett exempel på utställningsresultat kommer här;

Vi tittar på Selfarna, och för enkelhetens skull på de djur som är till salu vid det här tillfället. Selfarna har följande punkter som döms av: Kropp, Ögon, Öron, Pälskvalitée, Kondition och Färg. Den bästa med högst poäng som säljs har fått följande resultat på utställning:
Kropp: 17
Ögon: 8
Öron: 8
Pälskvalitée: 17
Kondition: 8
Färg: 25
Slut summan blir: 83p

Det sämsta av marsvinen av samma ras, alltså self (som i och för sig har avlats för att vara så dåliga som möjligt, av någon outgrundlig anledning) har dessa värden:
Kropp: 15
Ögon: 8
Öron: 8
Pälskvalitée: 16
Kondion: 8
Färg: 23
Slut summan blir: 78p

Ganska stor skillnad som ni ser. Dock är det ju muterade utställningsresultat eller så.. Aja, vad jag menar är Utställningspoängen har en jäkla stor betydelse om ut i fall dina djur är bra eller inte.

Inte bara utställningspoängen är viktig utan även placeringen. Ex om ditt marsvin kommer bland de sista i utställningarna fler än en gång så sälj marsvinet i stället för att kosta pengar på den bara för... Vad nu anledningen må vara. Kommer den bra till men ändå så att det finns syskon som kommer ännu bättre så sälj, i alla fall om du har gott om avelsdjur.

Ett bra exempel är att ställa ut alla marsvinsungar i alla kullar. När de fått sina första resultat kollar du igenom alla syskonen i en kull. Välj ut de bästa resultaten, gäller både poäng och placering (vilka mest troligen går hand i hand). Och sälj de andra marsvinen.

Men åter till utställningspoängen, för den fyller en om möjligt ännu viktigare roll. Säg att du har marsvin som är i övergången från exempel 82 till 83p. De får båda resultaten på utställning och såvidare. Kolla över dina avelsdjur och kolla egenskaperna. Till exempel som på mina texlar ett marsvin kan ha fått 12 och 13 i samma egenskap på två olika utställningar. Det förändrar inte bara slutsumman utan även avelsbarheten.

Kropp
Ögon
Öron
Pälskval.
Kondition
Pälstäthet
Pälslängd

Är de egenskaperna som texlarna har som de blir bedömda i. Och nu kommer vi till den svårförklarade delen. Aja, grejjen är att kombinera rätt djur med rätt djur. Och då är det egentligen inte slutsumman i utställningen som räknas utan vad de har fått för poäng på de olika kriterierna. Det är det som i slutänden avgör om man kan föda upp det första djuret av den nya poängen på en ras.

Tar texel som exempel, eftersom vi redan har deras egenskaper framme. Det gäller som sagt att kombinera med rätt djur. Säg att vi har en hane med de vanliga poängen som texlar har vilket är; 12, 8, 8, 17, 8, 13, 17 slut summan för hans utställningspoäng är 83p. Sen får vi tag i en hona som får 84p på utställning, hennes poängfördelning ser ut såhär: 13, 8, 8, 17, 8, 13, 17. Notera att det bara rör sig om en enda liten poäng. De två ihop, även om båda är 83p (födda med den poängen) kan få 84p ungar ihop!

Bloggen om Webbläsarspel

Denna bloggen kommer förhoppningsivs så småningom att visa recensioner på flera olika, helst alla webbläsarspel som finns. Emellertid kommer det ta lång tid att hitta dessa, spela dem och recenssera. Att jag dessutom kommer testa spel som är på språk jag inte ens kan uttala gör inte saken lättare. Men det ska bli kul ändå.