Marsvinsspelet

Som det hörs på namnet är detta ett spel om marsvin. Spelet är helt gratis och på svenska. Det bästa med spelet är att alla bilderna är ritade och därför är det omöjligt att ha stulna bilder på sina djur. Men detta betyder också att inte alla marsvin har fått bilder ännu eftersom vissa färger är svåra att rita och vissa raser finns knappast i verkligheten även om de är en genetiskt möjliga att framställa. Genetik ja, spelet följer riktig genetik - och de som ännu inte har fått läsa det i skolan ni kommer få göra det så småningom. Och det är ju mycket roligare att lära om det är som sagt roligt, och vad är roligare än ett spel?

Spelet går ut på att man ska avla fram de marsvin som är bäst på utställning. När man väljer avelsdjur kollar man på deras poäng, deras föräldrars poäng och eventuell avkommas poäng. Utställningspoäng är viktig att hålla kollen på också. Mer än så tänker jag inte avslöja för det är en stor del i processen att framställa de allra bästa djuren =>

Alla medlemmar får 1500kr (fiktiva) varje vecka som de kan spendera hur man vill. Nya djur kanske? Utställningsanmälan? Mat till djuren? Nya kullar..? Som sagt man får fria händer. Ett marsvin kostar mellan 1-4000kr, marsvin från omplaceringshemmet kostar 300kr. Att avla kostar 100kr per kull. Utställningsanmälan kostar numera bara 5kr/djur och en portion mat som varar en dag kostar 10kr (vilket är ganska mkt om man har mycket marsvin).

En dag i verkligheten är en månad i spelet och när marsvinen är mellan 0-5 månader gamla går de inte att avla med, däremot kan man ställa ut dem. Från 5 mån till 48 mån kan man avla och ställa ut marsvinen sen pensioneras de, man kan ha de kvar om man vill men det är nog sällan man har kvar de så länge x) En hona är dräktig 2 dagar innan ungarna kommer och sen tar det två dagar igen innan hon är i kondition igen för att paras om. De får mellan 1-5 ungar vanligtvis.

Maten kostar som sagt 10kr per enhet som det heter. Men när ett marsvin har 20 i hunger skickas den till omplaceringshemmet dagen efter, så vill man ha kvar sina marsvin är det stor idé att mata dem. Men man behöver inte ha de nermatade jämt om man inte ska åka bort eller så x) Det kan vara idé att mata sina avelshonor dock eftersom de är dräktiga då och då och ungarna kommer vara hungriga när de föds om mamman vart hungrig under dräktighetstiden.

Spelet startas om en vecka efter att ett marsvin med 90p har fötts. Detta tar ganska lång tid att genomföra. Speciellt eftersom spelet just startades om. Som nybliven medlem får man två gratismarsvin ur djuraffären. Och varje medlem får bara ha två konton, delar du dator med någon annan vet jag inte riktigt hur man gör, men ni får i sådana fall mejla sidans ägare Sus/Susbus om det inte står i informationshjälpen någonstans på sidan.

Adress: http://www.marsvinsspelet.com


Övrigt om spelet & speltaktik:
Har börjat tycka att man min uppfödning sitter fast i samma vanor. Det går inte alls lika bra som i förra versionen av MS. Vilket är jäkligt trist, för det är skojj att ligga på topp i det spelet =>.. Iaf försöker jag skräddar sy en ny linje inom någon ras. Antagligen texel eller merino eftersom jag föder upp dem båda.

Egentligen finns det väl inte så mycket diskusions underlag här men tja ändå. Så här är min strategi i alla fall (och det är ganska dumt att sprida ut den men whatever).

Texel och Merino är i princip samma ras, de är långhåriga och krulliga, det enda som skiljer dem åt är att merino har en virvel i pannan. Sheltie och Cornoet är i princip samma ras de med, de är långhåriga men släthåriga och samma sak där så har Coroneten en virvel i pannan. Self och Crested är också dem i princip samma ras, de är korthåriga och släthåriga, det enda som skiljer dem åt är att Cresten har en virel i pannan. Rex och Crested rex är typ samma ras, för crested rex är ingen egen ras. Men i alla fall de är strävhåriga, men crestrexen har förstås en virvel i pannan.

Och vart vill jag komma med detta? Jo så här är det, Sheltie och Texel ÄR samma ras, fast texeln har Rex gener, vilket har gjort att de är krulliga. Coronet och Merino ÄR samma ras och samma sak där med Rex gener, fast i det fallet Crested Rex gener.
Sheltie är en långhårig Self, och Coronet är förstås då en långhårig Crested.

Hur får man det att hänga ihop?
De flesta marsvin på marsvinsspelet är så renavlade nu att deras gener är helt enkelriktiga. Ex tror jag inte det är många selfar som skulle producera långhårig avkomma i första generationen. Och det är här som vi kommer in i bilden.

För att få fram den perfekta Texeln eller Merinon krävs det förmodligen några av dessa inkorsningar. Ex en riktigt, riktigt bra rex, eller en riktig, riktigt bra self (fast det är jävligt dyrt så det går typ inte ändå). Hur som helst så är det inte helt omöjligt att göra så. Det enda problemet är att det skulle ta en jävla lång tid att få det att gå ihop. Men who knows, det kanske det är värt =>

En annan intressant aspekt med marsvinsspelet är tillgången eller bristen på avelsdjur. Som sagt är priset på vissa djur stort. Dock betyder inte priset att djuret i fråga är bra. Nej, nej jag har sett många skit dåliga djur för överpriser (och det värsta är när de blir köpta o.o).

Så finns det de uppfödare, ofta stora uppfödare inom rasen som producerat massvis med champions och så vidare. Om de är slösaktiga på sina tillgångar, dvs djuren som de föder upp så kan vi andra tjäna på det. Tjäna stort på det till och med (dock inte i pengar). Ett tag baserades hela min avel på sådana djur som uppfödare fött upp, ställt ut en gång och sen tagit upp för försäljning. Djuren såldes för väldigt låga summor, och när jag höll på som bäst kunde jag köpa skitbra djur för under 100kr. Det är riktigt bra affärer!

A och O på marsvinsspelet är utställningsresultaten. Det är de som bevisar hur bra ens djur är, och jag förstår mig inte på dem som inte ställer ut sina djur. För sådana medlemmar finns det. Ett exempel på utställningsresultat kommer här;

Vi tittar på Selfarna, och för enkelhetens skull på de djur som är till salu vid det här tillfället. Selfarna har följande punkter som döms av: Kropp, Ögon, Öron, Pälskvalitée, Kondition och Färg. Den bästa med högst poäng som säljs har fått följande resultat på utställning:
Kropp: 17
Ögon: 8
Öron: 8
Pälskvalitée: 17
Kondition: 8
Färg: 25
Slut summan blir: 83p

Det sämsta av marsvinen av samma ras, alltså self (som i och för sig har avlats för att vara så dåliga som möjligt, av någon outgrundlig anledning) har dessa värden:
Kropp: 15
Ögon: 8
Öron: 8
Pälskvalitée: 16
Kondion: 8
Färg: 23
Slut summan blir: 78p

Ganska stor skillnad som ni ser. Dock är det ju muterade utställningsresultat eller så.. Aja, vad jag menar är Utställningspoängen har en jäkla stor betydelse om ut i fall dina djur är bra eller inte.

Inte bara utställningspoängen är viktig utan även placeringen. Ex om ditt marsvin kommer bland de sista i utställningarna fler än en gång så sälj marsvinet i stället för att kosta pengar på den bara för... Vad nu anledningen må vara. Kommer den bra till men ändå så att det finns syskon som kommer ännu bättre så sälj, i alla fall om du har gott om avelsdjur.

Ett bra exempel är att ställa ut alla marsvinsungar i alla kullar. När de fått sina första resultat kollar du igenom alla syskonen i en kull. Välj ut de bästa resultaten, gäller både poäng och placering (vilka mest troligen går hand i hand). Och sälj de andra marsvinen.

Men åter till utställningspoängen, för den fyller en om möjligt ännu viktigare roll. Säg att du har marsvin som är i övergången från exempel 82 till 83p. De får båda resultaten på utställning och såvidare. Kolla över dina avelsdjur och kolla egenskaperna. Till exempel som på mina texlar ett marsvin kan ha fått 12 och 13 i samma egenskap på två olika utställningar. Det förändrar inte bara slutsumman utan även avelsbarheten.

Kropp
Ögon
Öron
Pälskval.
Kondition
Pälstäthet
Pälslängd

Är de egenskaperna som texlarna har som de blir bedömda i. Och nu kommer vi till den svårförklarade delen. Aja, grejjen är att kombinera rätt djur med rätt djur. Och då är det egentligen inte slutsumman i utställningen som räknas utan vad de har fått för poäng på de olika kriterierna. Det är det som i slutänden avgör om man kan föda upp det första djuret av den nya poängen på en ras.

Tar texel som exempel, eftersom vi redan har deras egenskaper framme. Det gäller som sagt att kombinera med rätt djur. Säg att vi har en hane med de vanliga poängen som texlar har vilket är; 12, 8, 8, 17, 8, 13, 17 slut summan för hans utställningspoäng är 83p. Sen får vi tag i en hona som får 84p på utställning, hennes poängfördelning ser ut såhär: 13, 8, 8, 17, 8, 13, 17. Notera att det bara rör sig om en enda liten poäng. De två ihop, även om båda är 83p (födda med den poängen) kan få 84p ungar ihop!

Kommentarer
Emily säger:

jag är en tejej som är snäll jag älskar marsvin.

2012-01-16 | 18:19:47
Bloggadress: http://marsvinsmulan

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback