Brunte mejlar om bilder

Copyright


Vi vet att ni medlemmar tycker att vi tjatar om det här med Copyright, men det tråkiga är att vi måste tjata om det. För det är så många som inte förstår skillnaden på ”Mitt” och ”Ditt” och som inte kan föreställa sig varför man inte skulle få ta en annan persons bild om den ligger uppe på internet. Därför måste vi förklara det här igen.

Om du fotograferar en bild är det du som har skapat den och det är du som äger den. Du, och bara du, har rätt att använda bilden. Om en annan person vill använda bilden så måste du ge ditt tillstånd. Du måste säga ”Ja, du får använda min bild”, eller något liknande. Om en person inte frågar om lov, utan bara tar bilden, så är det stöld.

Det här med Copyright är inget som vi på Stallet.se har hittat på. Det är Svensk Lag och folk har dömts till höga böter och till och med fängelse för att ha stulit bilder och dylikt.

Hur vet man då om man får använda en bild eller inte? Det är ganska enkelt. Står det att den får användas av andra personer, då får den användas. Om det inte står att den får användas av andra personer [eller om det inte står något alls], då får den inte användas. Alltså finns det inget som säger att man måste skriva ”Copyright” eller något på den, även om det underlättar. Vill du använda en bild som du hittar på en hemsida så måste det stå tydligt på hemsidan att du får använda den, annars får du inte det. Du kan alltid skicka ett e-mail till personen som äger sidan och fråga snällt om du får använda dem, och om du får det så ta reda på vilka krav bildägaren har för att du ska få låna bilden.
Det underlättar vid bildgodkännande osv. om man skriver på sina bilder att man har tillstånd och från vem. Om detta står behöver man inte heller bli felaktigt anmäld om man har tillstånd. Sen är det inte heller OK att oavsett om du fått tillstånd att låna bilder, skriva att du fotat eller har copyright, på de bilderna.

Och för att lösa det här problemet med Google, Altavista och andra liknande sidor så förklarar vi en gång till att de inte är bildhemsidor. Sidor som Google och Altavista är något som kalla ”Sökmotorer”. Det innebär att du kan söka på ett ord och få upp hemsidor och bilder som matchar det ordet. Det betyder inte att du får ta bilderna, för vad de här hemsidorna gör är att de visar bilder som finns på andra hemsidor. Klickar du på bilden så kommer du till hemsidan där den finns och det är där du måste kolla om det är okej att låna bilden. [Google och liknande är som ett bibliotek, hemsidorna som kommer upp när man söker på saker är böcker osv. Ofta att man klipper ut en bild ur en biblioteksbok och publicerar den i sitt eget namn?!].

Självklart finns det hemsidor med gratisbilder [fotoakuten.se, morguefiles.com mfl]. Det brukar oftast finnas regler på sådana hemsidor som talar om hur du får använda bilderna. En bild som du får använda t.ex på Stallet.se kallas för ”Icke-kommersiell” [non-comercial] och det är en bild som du får använda om du inte tänker tjäna riktiga pengar på den. En bild som du lånar såhär måste du också skriva hemsidans adress på så att alla vet vart den kommer ifrån. Det är inte pinsamt att ha en bild från en gratissida, det är ett smart knep om du inte har tillgång till egna hästar att fotografera.

Så för att sammanfatta det här så är det inte okej att ta en bild från en hemsida om du inte har fått lov från hemsidans ägare eller det står tydligt på hemsidan att man får låna bilderna. Allt annat är ett brott mot Svensk Lag och kan resultera i böter eller fängelse. Är du under 16 år är det dina föräldrar som får betala eller hamna i fängelse.

OBS! Det är inte heller OK att kopiera bilder från andra medlemmar på stallet.se, man måste även här fråga om lov innan man lånar bilder.

Vi har ett bildgalleri här på stallet.se där får ni låna bilder och använda fritt här på sidan. Bilderna i galleriet är fotade av medlemmar på sidan.

Giltig's egna kommentarer finns mellan [ och ].

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0