Bruntarna för våra idéer!

Vi har sett att mycket av de önskemål som kommer in handlar om att Stallet.se ska bli en bättre sida för alla som gillar att fotografera, vilket vi självklart håller med om med tanke på hur duktiga ni är på att ta fina bilder.

Vi kommer nu börja arbeta med att ta fram en rolig fotofunktion där en stor grej kommer vara bland annat möjligheten till mer högupplösta bilder!

Vi vill att du drömmer fritt och tänker till på vad för funktionalitet du skulle vilja ha i en sån här funktion.

Skicka dina tips till foto@stallet.se - var med och påverka Stallet.se's utveckling!


Nu borde "bruntarna" (dvs Hasse och Petter som skapade och sköter om stallet.se, även om de inte äger sidan till 100% längre) ha någonting att arbeta med.

Förmodligen kommer det krävas gm av medlemmarna som ska använda det nya :P Någon lön för mödan ska väl H/P få? Jag oroas dock över sidans hastighet. Ju mer bråte som klämms in på grafikservern ju långsammare kommer stallet.se att bli.

Har du kommit på en bra funktion?

Nu har du chansen att vara med och påverka! Vad tycker du ska finnas i framtiden på Stallet.se?

Skicka in dina bästa tips på nya funktioner och förändringar till:
nytt@stallet.se

Tack för dina tips!Vem vill INTE vara med och påverka? Det kan självklart inte bli allt vad vi önskar (de kommer få in tusentals förslag). Men de kommer nog göra uppdateringarna så att alla på stallet.se blir nöjda och gladare. Vet inte vad jag själv ska skicka in för förslag av alla de som jag har x)

Vad föreslog du?

Brunte mejlar om bilder

Copyright


Vi vet att ni medlemmar tycker att vi tjatar om det här med Copyright, men det tråkiga är att vi måste tjata om det. För det är så många som inte förstår skillnaden på ”Mitt” och ”Ditt” och som inte kan föreställa sig varför man inte skulle få ta en annan persons bild om den ligger uppe på internet. Därför måste vi förklara det här igen.

Om du fotograferar en bild är det du som har skapat den och det är du som äger den. Du, och bara du, har rätt att använda bilden. Om en annan person vill använda bilden så måste du ge ditt tillstånd. Du måste säga ”Ja, du får använda min bild”, eller något liknande. Om en person inte frågar om lov, utan bara tar bilden, så är det stöld.

Det här med Copyright är inget som vi på Stallet.se har hittat på. Det är Svensk Lag och folk har dömts till höga böter och till och med fängelse för att ha stulit bilder och dylikt.

Hur vet man då om man får använda en bild eller inte? Det är ganska enkelt. Står det att den får användas av andra personer, då får den användas. Om det inte står att den får användas av andra personer [eller om det inte står något alls], då får den inte användas. Alltså finns det inget som säger att man måste skriva ”Copyright” eller något på den, även om det underlättar. Vill du använda en bild som du hittar på en hemsida så måste det stå tydligt på hemsidan att du får använda den, annars får du inte det. Du kan alltid skicka ett e-mail till personen som äger sidan och fråga snällt om du får använda dem, och om du får det så ta reda på vilka krav bildägaren har för att du ska få låna bilden.
Det underlättar vid bildgodkännande osv. om man skriver på sina bilder att man har tillstånd och från vem. Om detta står behöver man inte heller bli felaktigt anmäld om man har tillstånd. Sen är det inte heller OK att oavsett om du fått tillstånd att låna bilder, skriva att du fotat eller har copyright, på de bilderna.

Och för att lösa det här problemet med Google, Altavista och andra liknande sidor så förklarar vi en gång till att de inte är bildhemsidor. Sidor som Google och Altavista är något som kalla ”Sökmotorer”. Det innebär att du kan söka på ett ord och få upp hemsidor och bilder som matchar det ordet. Det betyder inte att du får ta bilderna, för vad de här hemsidorna gör är att de visar bilder som finns på andra hemsidor. Klickar du på bilden så kommer du till hemsidan där den finns och det är där du måste kolla om det är okej att låna bilden. [Google och liknande är som ett bibliotek, hemsidorna som kommer upp när man söker på saker är böcker osv. Ofta att man klipper ut en bild ur en biblioteksbok och publicerar den i sitt eget namn?!].

Självklart finns det hemsidor med gratisbilder [fotoakuten.se, morguefiles.com mfl]. Det brukar oftast finnas regler på sådana hemsidor som talar om hur du får använda bilderna. En bild som du får använda t.ex på Stallet.se kallas för ”Icke-kommersiell” [non-comercial] och det är en bild som du får använda om du inte tänker tjäna riktiga pengar på den. En bild som du lånar såhär måste du också skriva hemsidans adress på så att alla vet vart den kommer ifrån. Det är inte pinsamt att ha en bild från en gratissida, det är ett smart knep om du inte har tillgång till egna hästar att fotografera.

Så för att sammanfatta det här så är det inte okej att ta en bild från en hemsida om du inte har fått lov från hemsidans ägare eller det står tydligt på hemsidan att man får låna bilderna. Allt annat är ett brott mot Svensk Lag och kan resultera i böter eller fängelse. Är du under 16 år är det dina föräldrar som får betala eller hamna i fängelse.

OBS! Det är inte heller OK att kopiera bilder från andra medlemmar på stallet.se, man måste även här fråga om lov innan man lånar bilder.

Vi har ett bildgalleri här på stallet.se där får ni låna bilder och använda fritt här på sidan. Bilderna i galleriet är fotade av medlemmar på sidan.

Giltig's egna kommentarer finns mellan [ och ].

if a where a boy a think i cud andurstand...

Nya roliga mejl ute nu ^^ Har samlat ihop de lite varstans men skulle vilja ha tag i ännu fler störda mejl. Det är sammanlagt 23st nya mejl som finns på Stallet > Blandat

Om du vill ha med dina roliga/störda mejl på sidan skicka det som kommentar till detta blogginlägg. Eller bli medlem i min kompis forum Stallkompisar och skriv i tråden Lustiga mejl.

Ännu mer nytt på Ogiltig

Om du använder Gimp kommer du gilla det nya ;)

Det nya finns under Grafik och det är:

Photoshop: Design
Paint: Göra mönster 2
Gimp: Jobba i lager
Gimp: Göra design
Gimp: Göra stallplan
Gimp: Lager och andra inställningar
Gimp: Skriva på bilder

Om ni inte hunnit kolla sen i förrgår så finns det nu även:

Gimp: Animera
Gimp: Verktygspanelen

Allt detta ligger utlagt på hemsidan och är liksom ALLTID lika gratis att ta del av som tidigare.

Brunte: Bildstöld

Skapade en ny kategori i bloggen med brunte's meddelanden. På s.s försvinner de ju direkt. Så detta kan ju bli ett litet arkiv!

Bilder på stallet.se

Det här ämnet har det skrivits massa om, men det behövs.
Det är inte kul då vi får mail & telefonsamtal från arga, besvikna, ledsna bildägare.
De kontaktar oss då medlemmar på sidan kopierat deras bilder och laddar upp på stallet.se utan att ens frågat om lov först. Det är STÖLD man får inte ta en bild från Internet bara för den är fin och syns på tex. google. Ni måste alltid fråga den som äger bilden om lov. Säger den nej är det strängt förbjudet at kopiera den. Era föräldrar kan få betala stora summor i böter till bildägare om ni ”lånar” deras bilder utan att ha tillstånd.


Tänk även på att bara för ni frågat så kan ni inte fritt använda bilderna. Ni måste vänta på svar och kontrollera vad bildägaren har för krav för användandet. T.ex. deras hemsida måste stå på bilden, ni får inte skriva något på bilden eller andra saker som bildägaren kan bestämma.
Snälla respektera deras krav. Jag tror inte ni skulle uppskatta att någon tar saker från er. Är exakt samma sak med att få bilder kopierade.
Det är någon som äger bilderna och de blir klart besvikna då man tar av dom utan lov.


Det är inte heller okej att ta bilder, stallplaner, ikoner, designer eller annat av andra medlemmar på sidan. Det är samma där. Någon äger bilden och man får inte bara ta dom utan att fråga om lov.Tänk nu på detta och ha en skön sommar med mycket glass, sol och bad

Gimp på Ogiltig

Efter många förfrågningar, många önskemål och framförallt många förklaringar varför det inte finns några har det nu äntligen kommit. Flera av de som tar hand om Ogiltig kan inte använda Gimp för att gimp inte vill fungera på deras/våra datorer. Men så visade det sig att en av oss kunde få Gimp att fungera så nu finns det i alla fall möjlighet till att det ska komma lite mer beskrivningar om Gimp!

En annan sak som håller på att hända är att sidorna med roliga mejl förmodligen kommer att uppdateras om inte allt för lång period.

Nu slår jag upp portarna!

Nu slår jag upp portarna på mitt första stall på stallet.se, det första som andra får veta om i alla fall. Stallet heter Overkill. Man brukar säga att saker är 'overkill' om tex. någon har alldeles för mycket smink och glitter, fjädrar och whatever i ansiktet, eller om man gör en tårta som bara blir större och större. Blir överdådigt typ men det är väl ännu krångligare ord.

Kommer inte logga in där så mycket, men ska ändå försöka göra det några gånger i veckan.

RSS 2.0