Spara, inte slösa

Några av de rikaste stallen på stallet.se har stallpengar över 150000, vissa har säkert miljoner sp, de behöver inte vara kända stall för att de har så mycket pengar. Det kan vara vem som helst. Hur har de kunnat få dessa absurda mängder pengar tänker man. Svaret är ganska enkelt. Genom att spara, inte slösa. Tänka igenom alla beslut som innefattar SP noga innan man slösar.

"Behöver jag verkligen det här GM:et?"

Positiva saker:
Köpa hästar och lägga bud i auktioner (och slösa upp mina sp på onödiga saker)
Lägga in stallplan(, kanske måste köka en snygg stallplan först)
Chatta i chatten(, och bli lockad att köpa en massa saker som annonseras där)
Rösta i utställningen (så att hästarna blir tränade)
Skapa en klubb eller en tidning (få inflytande och kanske sp)

Negativa saker:
Möjligheten finns att jag blir lurad på GM:et och förlorar mina sp:n
Kan inte köpa hästar, men behövs det verkligen, jag kan ju sälja de jag själv har först!
Äh stallplanen jag har nu är snyggare än den jag tänkte byta till
Orka chatten, mina vänner finns på mejlen och i gnägg
Vem orkar egentligen rösta i utställningen? Man kan ju träna hästen om man har en mejlkompis!
Varför ha en klubb eller tidning om ingen går med eller läser den?

Stallet.se på andra språk

Stallet.se finns faktiskt inte bara på svenska. Det finns flera många olika språkversioner. Och fler sägs vara på gång.
Norska sidan: http://www.minstall.no
Danska sidan: http://www.minstald.dk
Finska sidan: http://www.tallini.fi
Tyska: http://www.meinpferdchen.de
Holländska: http://www.mijnstal.nl stängd
Engelska: http://www.mydreamstable.com

Dock är väl alla versioner inte så jätte roliga, eftersom det är massa svenskar som har blivit medlemmar. Och visst det är ett bra sätt att få igång en ny sida, att låta nya människor strömma in och bli aktiva. Men det dödar också, speciellt om en helt tysk sida bara har några få tyska spelare och sen flera tusen svenskar. Ska man bli medlem på någon av de andra versionerna bör man välja en där man kan skriva på det språk som gäller på sidan. Det kan vara bra träning för din egen skull att skriva massa på engelska, men också för de andra medlemmarna. På engelska stallet.se finns det människor från England, Usa, Sydafrika, Holland, Thailand och massa andra länder. Även om de flesta medlemmar verkar vara svenska...

Att bli känd på en av de sidorna är väl det som lockar. Eftersom medlemsantalet är mindre är det lättare att nå framgång. Men egentligen kan man undra hur kul det är. Tillexempel om det hade funnits en rysk stallet.se version. Hur många svenskar kan ryska? Vad gör du om du får ett mejl helt på ryska? Som du omöjligen kan lyckas översätta till varken engelska eller svenska? Tänk om alla mejl du får dagligen är på ryska och lika omöjliga att översätta. Att lyckas sälja vidare ett stall på en av de andra versionerna är inte heller det lättaste. Det engelska är väl möjligen det som är lättast att lyckas sälja på/från. Men det är ingen garanti. I och med att det är på en annan sida är det också möjligt att du inte får tillräckligt betalt för stallet. Alltså att ingen vill betala vad du tycker att stallet är värt för att det ligger på en av de andra sidorna.

Ett annat problem är ju att om man inte vet språket, så kan man inte säkert veta om man råkar skriva ord som är svordommar. Svordommar och ibland till och med namn kan ju vara stötande, stötande saker på stallet.se kan ju som säkert många fattar leda till avstägning. Dessutom kan det bli lite svårt att skaffa GM på sådana sidor :P

Många nya stall

Under mina egentligen ganska få omkring surfningar på stallet.se har jag lagt märke till att allt färre medlemmar har stall med mer än 1000 besökare i. De flesta jag har träffat på brukar ha 0-100 besökare på ett ungefär. Förvånande lite faktiskt. Det borde ju tyda på att många nyligen bytt stall eller skapat sig nya namn och försöker bygga upp detta namn.

Det har blivit svårare än innan att göra detta har jag lagt märke på. Om man jämför med hur det har varit tidigare och hur det är nu. Sätten att få besökare och eventuellt kändisskap är fortfarande den samma. Även om allt det nya har öppnat upp nya möjligheter. Att skicka tjat har alltid varit något som man kunnat få besökare och mejl av. Innan kunde ett intressant mejl ge flera hundra klick. Numera oftast bara ett tjugotal. Det beror säkert på vem som skickar tjaten också. Men även vilken färg det skickas i och vilken tid på dygnet.

Men för att skicka tjat behövs ju SP. Att köpa sp med sms kostar 10kr (riktiga kronor). Då får du och andra sidan 100sp till ditt stall. Men många har ju inte möjligheten att skicka efter betalsms. Att sköta andra stalls hästar mot sp verkar vara det mest effektivaste sättet att få sp. Jag kan däremot avråda ifrån att delta i en utlottning.

De nyare sätten att få berömmelse, gratis sådan till och med är att tillverka gratisstallplaner. Skriv ditt stallnamn på stallplanen och skicka iväg till andra att använda. Obs. Många kommer att ta bort eller försöka maskera ditt stallnamn på stallplanerna (ganska taskigt faktiskt för dig) men vad du väljer att göra åt det är upp till dig själv. Huvudsaken är att några låter ditt namn vara kvar och då kommer folk att söka på ditt stallnamn och hitta dig. Ett bra exempel för denna metod är stallet Maybegarden.

Men att sprida ut sitt stallnamn och på så sätt gå gratisreklam är inget nytt fenomen.

Att föda upp djur och sätta ditt stallnamn innan/efter namnet har funnits där länge för att ge gratisreklam. Det är ett väldigt effektivt sätt också. Chansen att det fungerar som man vill numera är däremot liten. De flesta vill inte ha gratisreklam djur i sitt stall. Om man inte räknar med kändisdjur förstås. Vem tackar nej till att äga en Copa häst (med namnet "de Copa"). Det är en bra strategi att få massvis med gratisreklam. Men som det är nu är det ingen bra idé alls att för icke kända föda upp djur med stallnamnet där.

Ny trend på gång?

Veckans stalltopp erbjöd ett rikt utbud på ovanligheter. Vinnarna var mycket väl värdiga sina pokaler. Och det har nog påverkat de senaste stallet.se trenderna. 2:an i stalltoppen, Lordfirefox med en ovanligt snygg stallplan gjord i endast vanliga Paint. Även 3:an i stalltoppen, Nozzie har en stallplan gjord med bara paint. Hur inpirerande är inte det på en skala för de alla som saknar photoshop?! Vem har bestämt att paint design och stallplaner MÅSTE innebära fulhet? Det är inte programmet som avgör hur bra en bild ska bli.

Exempel:
Två personer med olika ekomomiska förutsättningar, en fattig och en rik till exempel vill börja producera handsydda väskor alá Gucci och sälja för dyra pengar till modehus runt om i världen. Den rika personen köper världens mest avancerade symaskin med prislapp på typ 25000kr, även om hon/han inte har en susning om hur man syr. Hon/han har ju en dyr överdrivet lyxig symaskin så det ska nog gå bra ändå tänker den. Medan den fattiga kan sy, riktig bra till och med. Hon/han har dock bara råd till en billig symaskin köpt för 600kr på Coop.

Givetvis kommer den som faktiskt KAN sy att kunna producera betydligt mycket snyggare och prisvärda handsydda väskor som det är fullt möjligt att hon/han kan sälja för dyra pengar. Personen verkligen kan och vet vad den gör, även om verktyget som personen använder är billigt och omodernt.
Personen som inte kan sy och mycket möjligt har skaffat en allt för avancerad symaskin som personen inte kan använda (för att den är för avancerad) kommer förmodligen ge upp innan första väskan ens är färdigsydd. Personen kommer antagligen aldrig eller väldigt långt fram i tiden kunna sälja sina väskor för några pengar alls.

Däremot kan den som arbetade med den billiga symaskinen mycket väl kunna lära sig mer om vad hon/han håller på med och i och med att personen tjänar på sitt handarbete kan den köpa en bättre maskin om personen vill köpa det :P


Summan av kardemumman är helt enkelt att...
Bara för att man har photoshop betyder det inte att man kan skapa underverk. Det krävs att man kan, vågar och provar sig fram för att uppnå bäst resultat. Skaffar man photoshop utan att kunna ett piss om hur man använder det slutar man förmodligen som den rike personen i exemplet. För photoshop är ju ett ganska avancerat program som proffsen använder sig av.

Om du prövar dig fram och lär dig göra saker i andra program än photoshop har du större chans att kunna lära dig photoshop snabbt.

Första pris vinnaren Gameboy har ett sött litet minispel med karaktären Jens-Omar. Detta öppnar portarna för folks kreativitet. "Kan Gameboy göra ett spel, kan väl jag göra ett med?" Och visst kan man det, fast man bör satsa på att göra något eget så att det inte blir för härmande :P Ingen gillar ju att folk härmas allt för mycket. Jens-Omar är en ritad påhittad figur.

Trenden med ritade djur verkar ha blossat upp på bara några veckor. Jag själv tycker att det är MYCKET bättre med ritade bilder framför google bilder. Ritade bilder som man gör själv blir kanske inte så snygga i början men what ever, övning ger färdighet :P Och det är något som Giltig tagit upp i tidigare inlägg. Och kommer säkert fortsätta att ta upp med.

Gnägg byggs om

Gnägg har aldrig riktigt fungerat så bra som det gjorde i första versionen av stallet.se, man har dock fått vänja sig vid att det kan ta uppemot 40 spaminlägg i en tråd eller en väntan på allt ifrån 10 min till 1 dag tills tråden uppdaterats så mycket att man kunnat se vad andra har svarat. Dessa dagar är förhoppningsvis förbi. Men just nu testas bara gnägg, förhoppningsvis behåller de i alla fall några av ändringarna.

Det tar tid innan man hinner vänja sig vid något nytt så det gäller att inte klanka ner på något allt för mycket. Bilddagboken medlemmar kommer kanske ihåg hur det var när bilddagboken bytte från sin första/gamla layout till sin nya, den de har nu. Massa medlemmar typ dog på grund av det. Eller i alla fall hotade med att sluta om de inte tog tillbaka det gamla. De tog inte tillbaka det gamla och nu är alla vana vid det och kommer knappt ihåg den tid då bilddagboken såg ut som man var van vid att det såg ut.


Som kompensation för de senaste veckornas tjaffs med bilder och stallplaner och så har alla medlemmar fått tre dagars gratis guldmedlemskap. Använd det flitigt och se till att inte bryta mot några regler :P

Tjäna SP på grafik

Stallpengar eller SP som vi mest känner dem är något som de flesta suktar efter att äga. Med stallpengar kan man ju göra saker som andra inte kan. Dvs de som är fattigare än du själv. Att tjäna stallpengar kan dock vara klurigt, speciellt om man är ny på sidan eller har ett nystartat stall. Är man inte gm blir det dessutom svårare.

Om du har tillgång till en kamera och djur att fotografera så har du tur, många på stallet.se har inte den turen. Men du kan då fotografera bilder och sälja till andra medlemmar. Nackdelen är att du förmodligen inte kommer få "credit" för bilderna. Alltså att köparen av bilderna kommer säga att det är hon/han som har fotograferat dem, fast än det faktiskt är du.

Gillar du att rita så kan det vara ett bra altenativ till att fotografera, man blir ju faktiskt bättre på att rita av att rita. Så ju mer du ritar ju mer och bättre lär du dig. Du kanske inte är jätte proffsig på det nu men inom några år kanske du är lika duktig som exempel Artylay och Talent. Det är dock ganska svårt att sälja ER bilder men det är bättre med egenritade bilder i jämförelse med stulna bilder :P.

Ritar du bilder blir du snart även en hejare på att göra stallplaner, som ju ofta är ritade. Gör man riktigt snygga stallplaner kan man få bisarrt höga summor för dina stallplaner, vilket får 1000sp per stallplan att verka lite. Tänk på att försöka göra något unikt när du gör en stallplan. Måste det finnas ett stall? Måste stallet vara verklighetstroget? Och vilken miljö blir bäst att göra stallplanen i? I en skog, eller kanske i öknen eller var för inte under vatten. Bara din egen fantasi sätter gränserna. Stallplans måtten är 350x1050 vilket ger rum åt exakt 300 bitar.

Design är rättså viktigt på stallet.se, det är väl egentligen det enda riktiga stället där man kan visa sin personlighet eller sitt humör. Övning ger färdighet även här. I början kanske man inte designar så jätte fina designer men ju fler man gör desto bättre blir man. Vanliga designer har måtten 339 på bredden, höjden kan man göra som man vill med. Design över inforutan ska bredden vara antingen 350 eller 355, jag gissar på det senare men jag själv har inte provat.

Enkel paintdesign
Här exempel på en simpelt gjord design i paint.

Vad gäller i gnägg och varför

Gnägg är ett forum. Forum diskuterar man saker i. När man diskuterar frågar en person (TS=Trådskaparen) en fråga eller ett påstående. Och andra svarar med sina erfarenheter eller svar på frågan som TS ställde.

Exempel:
TS: Jag har hört att man inte ska ge vitlök till hästar för att det kan förstöra deras tarmflora!
Svar: Ojdå då måste jag sluta ge min häst det
Svar: Men det är bra mot förkyldning
Svar: Kan vara bra ibland om man inte ger det jämt

Gnägg är alltså till att diskutera saker i. Och gnägg kan vara riktigt roligt ibland. Men man tjänar ingenting på att skriva där.

Innan kunde du träna hästar genom att skriva mycket i gnägg. Men på grund av alla som skickade kedjebrev om att man skulle få 100sp om man skickade runt den texten så tog de bort så att hästar inte tränas alls. Så du kan skriva tusen miljoner inlägg i gnägg utan att hästen tränas så mycket som 1 egenskapspoäng.

Gn äggär en del av stallet.se, på stallet.se är det Supporten som är kungar. Eller mer kanske poliser. Det finns delar av supporten som ser till att vi medlemmar sköter oss i ex. gnägg eller chatten. Och så finns det en support som sitter i "högkvarteret" och tar emot alla anmälningar.

Utan supporten, skulle inte stallet.se fungera och många fler skulle sluta, det skulle bli så mkt spam och stulna bilder, sexstall, tjuvar osv. att sidan skulle tvingas att stänga. Och det vill man ju inte, eller hur?

Det finns regler för hur gnägg ska användas. Bryter man mot dessa regler riskerar man att bli avstängd 7 dagar från gnägg. Är det ett större/hemskare regelbrott kan man bli raderad. Och är det något riktigt, riktigt hemskt kan man bli IP-bannad.

Blir man IP-bannad från stallet.se kommer man inte in alls, inte ens på första sidan tills IP-blocken är borta.

I Gnägg får man inte skriva om sex, eftersom det finns småbarn här som inte vet vad det är eller tar illa vid sig vid det. Skriver man om sex i gnägg kan man dessutom få sitt stall raderat eftersom de inte alltid kan avgöra om man är här bara för att prata sex eller om man är här för att man gillar hästar.

I gnägg får man inte heller be om röster till utställningen eller stalltoppen. För att alla ska ha lika stor rätt att få vinna eller placera sig utan att någon fuskar sig till sin placering. Ber man om röster kan man bli avstängd i en vecka samt förlora alla sina röster och börja om på noll, eller så kan djuret man tigger röster åt åka ut ur utställningen.

Man får inte heller upprepa eller skriva samma meddelande i fler kategorier i gnägg eftersom det kallas att spamma. När man spammar upprepar man samma inlägg om och om igen. Det är ju inte så kul att läsa, tycker inte jag i alla fall ;P Man får inte heller spamma i chatten. Båda grejerna kan göra att man blir spärrad 7 dagar.

Är man otrevlig mot andra medlemmar kan man också i värsta fall bli av med sitt stall. För egentligen är de riktiga lagarna jätte stränga på det där.

Exempel i verkligheten i skolan
Jag säger då till någon: "Jag hatar dig ditt j-vla as, hoppas du dör!"

Nu har jag HOTAT en annan människa, bara att säga att personen ska dö eller borde göra det är att hota någon och det, bara det enkla lilla hotet är straffbart.

Jag har hört att folk skickar liknande mejl till supporten. Inte konstigt om de blir raderade från stallet.se om de skickar sådant. Det skulle ju faktiskt gå att polisanmäla dem i verkligheten för det!

ATT SKRIVA BARA MED STORA BOKSTÄVER betyder på Internet att man skriker. Och att lyssna på folk som skriker är ju inte så roligt :P Så därför är det inte tillåtet att skriva på det sättet på Stallet.se och man kan faktiskt bli spärrad 7 dagar för det.

En sista sak om gnägg är att man inte får posta adresser till hemsidor där. Det gäller bloggar också. Varför vet jag inte riktigt men så är det och det går att bli spärrad på grund av det.

Är bildproblemen över?

Under hela jullovet har det för vissa varit problem med att se bilderna på stallet.se, i början av veckan fick bildservern nog och avled eller hamnade i koma. Det gjorde att alla inloggade fick problem med att se stallplaner och designer. Många blev upprörda över detta, många trodde att de gjort något fel, att deras datorer var virussmittade och dyligt. Men det var alltså "bara" stallet.se servern som knall dog. När den hade dött på riktigt kom lämpligtvis stallet.se's ägare/skapare hem från sin vintersemester, redo att gräva ner sig i högen av arbete - att fixa servern!

Under några timmar i går fick många erfara en inloggningsruta från http://ghx2.stallet.se det är alltså stallet.se's bildserver som har den adressen. Och anledningen att det kom fram var bara för att de höll på att fixa med servern så att den skulle bli sig själv igen. Detta klagade många också på, förstås, efter som de trodde att stallet.se gett dem virus eller att deras datorer blivit efterblivna på något sätt.

Men nu verkar allting vara normalt, eller? Ett så omfattande dödsfall som servern verkar ha varit med om kan nog innebära att det kan bli lite mer tjaffs med den. Men då är det bara att göra en sak. Bugganmäl det via supporten (som du finner under Hjälp i menyn).

Välkommen till Giltig!

Giltig, lite snittsigt tyckte jag när jag kom på/fram till namnet. Ogiltig blir Giltig ^^ Hur som helst är detta en stalltidning fast i bloggform. Wohoo det kommer säkert bli en trend bara för det x) Det är ju något som icke guldmedlemmar kan göra också. Och för de som inte känner till Ogiltig utan bara kommit hit av misstag, får ni kolla själva sidan själva; www.ogiltig.webb.se

När jag ser tillbaka på de åren med Ogiltig, för sidan fyller ju 2 år i slutet av mars(!). Så ser jag typ egentligen, ehm.. Bara lidande. Eller nej men läser jag själv texterna som skrevs i början av Ogiltig's historia så får jag ryck i lilltån av min egen dumhet. Det är många texter som jag skulle vilja ändra på men inte har tid eller ork att skriva om - det även om det skulle behövas.

Nåja, stalltidning var det ja och det kommer "bloggas" om stallet.se grejer men även om andra sidor och andra saker som kanske kan intressera er ^^ Bloggdesign är dock något som jag känner mig handikappad på. CSS kodning är inte min starka sida. Om någon känner för att designa Giltig's layout så gärna för mig x) Men nu tycker jag att det är dags att börja ^^.

RSS 2.0